I'LL TAKE MY DRESS WITH SNEAKERS, PLEASE

(HOW) CAN YOU SAY NO TO BUBBLES?

P1010040Modeugerne indtræffer snart og bobler, booze og Brambles er, bogstavlig talt, snart på alles læber. Med modeugen kommer events, shows og champagne-branderter på alt for tomme maver. Så hvordan kan man sige nej? Sige nej til noget, der ligger lunt i ske med hele konceptet? Jeg kan på mails og beskeder stadig fornemme, at det at ville sige nej til alkohol, stadig er svært at få gennemført for mange. Ikke i forbindelse med modeugerne, da de jo som bekendt kun er for os folk, der bare er liiidt bedre end jer andre, men i hverdagen. Jeg har før skrevet meget om det at vælge alkohol fra, men glemmer ofte, hvor stort et problem det faktisk kan være for folk, ikke at have lyst til fest og alkohol, fordi jeg selv er et sted, hvor det er så nemt for mig at sige nej. Jeg blev dog mindet om konflikten i forbindelse med modeugen. Netop grundet lighedstegnet mellem denne og alkohol.

Når jeg spørger den fine drinkspige til et event “om der ikke er noget uden alkohol?” bliver der stille i hjørnerne, og med det små-snerrende “nej” kan jeg høre min hierarkiske position i modebranchen ramme bunden med et tungt klask. Dette er selvfølgelig et tilfælde af “overdrivelse fremmer forståelse”. Jeg husker dog stadig min overraskelse, da jeg ved sidste modeuge fik et tungt nej til mit spørgsmål, om der var noget uden vodka. Det er måske et resultat af, at der skal procenter indenbords hos modedamerne, så smerterne ved de høje sko kan dulmes, og lyden af tankerne omkring det mærkelige outfit man er hoppet i skrues ned for: “Er det egentlig ikke et ret åndssvagt sæt jeg har…. Hey, champagne!”

Hvis du ikke har lyst til at drikke alkohol og feste, så vil du altid møde folk, der synes det er mærkeligt. Der vil være venner, der siger, at du er kedelig eller underlig. Du vil kunne føle, at du går glip af et eller andet. Men dette ændrer sig først, når du er okay med det selv. Når du accepterer, at det er HELT OKAY, så vil du også mærke, at folk omkring dig følger med – eller du bliver i hvert fald ligeglad med dem, der ikke gør. For hvordan kan de være okay med det, hvis du ikke selv er det? Jeg kan selv huske de modstridende følelser, der ramte mig, da jeg begyndte at miste lysten til at drikke alkohol. Hvad ville jeg gå glip af? Hvad ville vennerne dog ikke sige? Men nu kunne det ikke være fjernere fra mig. Faktisk fylder det meget, meget, meget mindre i mit liv end alle disse indlæg om det indikerer. Jeg ser ikke mig selv som en person, der ikke drikker. Jeg er bare mig. Og det burde du også helt sikkert være. Om det så er med alkohol eller ikke.

Jeg regner dog med, at det en eller anden dag bliver det nye sort i modebranchen ikke at drikke alkohol, og dér, mine kære venner, der vil jeg være front-woman for én gangs skyld. Indtil da vil jeg nyde godt af at være lidt unik, når der er så sindssygt mange andre punkter, hvorpå jeg ikke er det – og ellers kan jeg sgu altid sige, at jeg er på juice cleanse. Det er skide meget på mode.

followwho

18 kommentarer

 • Soph

  Du rammer plet, Sille !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Åh hvor jeg dog glæder mig, til den dag “non-alcohol” bliver det nye sort, for lige nu føler jeg mig bare ofte forkert i forsamlinger med mennesker på min alder……………. det er ellers gået fint i mine sabbatår, hvor jeg jo (næsten) fuldstændig selv har styret det modsat gymnasiet, hvor der var planer (der inkluderer druk) næsten hver weekend. Men med to dage til studiestart dukker bekymringerne pludselig op i hovedet på mig igen…………… særligt fordi jeg har sprunget rusturen over (og af den grund er bange for, at alle de andre allerede er best friends, og jeg bliver hende den ensomme), men også fordi jeg allerede nu frygter de berygtede fredagsbarer og unifester…………. skal jeg være hende, der står ved det, og måske bliver stemplet som den kedelige, eller skal jeg hoppe med på bølgen ligesom i gymnasiet bare for at være med? Åh altså……… tak for dine indlæg Sille!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sillewho

   Jeg synes ikke, at du skal frygte at være kedelig eller bare hoppe med på bølgen. Hvad med bare at fortælle folk, hvordan du har det? Være stolt af det, og så se, hvordan de voksne mennesker nok skal synes du, er det sejeste på jorden alligevel? Det tror jeg, ville være pisse fedt ;-) Det skal nok gå!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • E

   Hvor ville jeg ønske, at jeg “bare” kunne det, men med min usikkerhed og generthed, tror jeg, det bliver svært, men på den anden side er studiestarten vel netop en mulighed for at starte på en frisk og være, som man føler :-)
   Var du med på rustur? Eller var der nogen, du læser med, som ikke var med, men som stadig er kommet fint ind i det? Jeg er SÅ bange for at stå helt alene, fordi alle har lært hinanden at kende…. åh, studiestart du er alligevel en bitch.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sillewho

   Jeg var ikke med på rustur, og det gjorde mig intet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • E

   Åh, det er jeg glad for at høre. Alle spørger mig, hvornår jeg skal afsted, og det er bare ikke fedt at sige, man ikke tager med, når man føler, at ALLE andre har været med på rustur…. derudover tager man på mit studie afsted INDEN studiestart, hvilket kun gør det endnu mere angstprovokerende……. det er samtidig det, der gør, at jeg er bange for, at folk allerede har dannet grupper etc. første skoledag….. wish me luck! Kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været så nervøs.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Hej Emma. Hvor ville jg ønske, at jeg kunne sige, at det slet ikke betyder noget ikke at have været på rustur. Desværre var oplevelsen på mit eget studie anderledes. Selvom det nu er et halvt år siden vi startede, taler alle meget om turen, og det er svært ikke at føle sig udenfor. De spørger efter grundt til, at jeg ikke var med, og jeg plejede at svare, at det er fordi jeg ikke drikker alkohol. Desværre blev det ikke godt modtaget og førte til udelukkelse fra flere fester plus et image som “mor” eller “alt for voksen”.
   Det er rigtig ærgerligt at det ender på denne måde.
   Men hvor håber jeg inderligt at set går sig bedre. Jeg ville forresten ønske jeg kendte dig! Jeg har endnu ikke mødt ét andet menneske som ikke drikker. Så vi kan da give hinanden credits for det.. :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie JT

   Jeg er selv ret glad for fest og alkohol, men jeg har, fra tid til anden, perioder, hvor jeg slet ikke orker at drikke mig fuld. Sådan havde jeg det også, da jeg, i sin tid, startede på min bachelor. Jeg tog ikke med på rusturen og jeg fravalgte mange af de arrangementer, der tog udgangspunkt i alkohol (hvilket var de fleste). Jeg synes, at det gik helt fint alligevel. Måske tog det mig lidt længere tid at finde mig til rette i de sociale relationer på studiet, men jeg lyttede til mig selv og tog det valg, der gav mening for mig og det er der altså også noget styrke at hente i. Måske kan det hjælpe at finde noget andet, der giver dig et kick til fester og fredagscaféer? Her taler jeg selvfølgelig ikke om stoffer, men f.eks. at danse, spille bordfodbold eller have lange, lommefilosofiske samtaler om et emne, der interesserer dig :) Det skal i hvert fald nok gå det hele – det er dit valg om du vil drikke eller ej og det har jeg stor respekt for!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

   Hej Emma!
   Jeg forstår udmærket dine tanker omkring det – og for at være ærlig, da jeg startede på mit studie august/september ’14, havde jeg sagt til mig selv, at jeg bare skulle være så meget med fra start, så jeg kunne lære en masse mennesker at kende, da jeg ikke er helt god til den slags! Jeg var selv med på rustur, og jeg drak alt for meget, fordi jeg ikke ville være “hende den kedelige”. Og hvor jeg dog ønsker, at jeg ikke havde gjort det! Rent faktisk siger fester og alkohol mig ingenting – hvorfor jeg ikke har deltaget i et eneste arrangement (semesterfester, fredagsbar etc etc) siden rusturen.
   Rusturen betød faktisk ikke det store på min årgang, da folk alligevel var så fulde, og vi var relativt mange, at man alligevel ikke kunne huske folk.
   Der gik selv længe – faktisk næsten et helt år – inden jeg rigtig kom ind i en vennegruppe, ellers har jeg bare været hende, som ikke rigtig bryder sig om mennesker (i mit eget hoved!)

   Så det jeg i bund og grund siger er, at du bare skal tage det stille og roligt og lade være med at gøre mere end du har lyst til :-) Og så må folk bare lære at acceptere at vi alle er forskellige. Jeg gør f.eks. heller ikke med min venindegruppe på byture, jeg går kun med ud og spise – og det har de det helt fint med!
   Held og lykke med studiestarten!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg synes sagtens modeugen kunne servere vand eller vitaminvand eller danskvand, jeg mener siden hvornår er det blevet naturligt at drikke et/to/tre glas vodkaetellerandet i hverdagen? For mig er det sgu ligemeget om folk drikker eller ej, og på den måde kan de da helgardere sig imod spørgsmål. Det kan da være de fleste synes det er fedt, men der er nok nogle der føler sig presset ifht ikke at ville “lave en scene” eller risikere en afvisning. I dunno. Der er også et par spørgsmål i blandt der hvor jeg rådgiver, og jeg synes det er vildt gruppepresset begynder i 13 års alderen og fortsætter. Jeg synes i hvert fald det er fint, du bliver ved med at tage det op på bloggen, for selvom jeg aldrig har set det som et problem at drikke eller lade være er det tydeligvis mere vanskeligt for andre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sillewho

   Det bliver der selvfølgelige også til modeugen, et eller andet sted :D

   Du har helt ret, men som skrevet, så tror jeg altid, der vil være et pres, det handler om at acceptere sig selv, så man bedre kan (forsøge) at stå imod dette pres!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • E

  Nu laver jeg altså bare lige et fællessvar til Maria, Julie og Mathilde – hold op, hvor er I bare søde!!!! Sille, du har verdens bedste læsere, som vælger at svare på min kommentar. TAK piger! Ville ønske, jeg kendte jer, for man kommer så hurtigt til at føle, man er den eneste i verden, der har det, som man har det med alkohol, fester osv.

  Hav en dejlig aften!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sillewho

   Jeg har nemlig bare de sødeste læsere. Jeg er så glad for, at de tager sig tid til at skrive til dig. Jeg håber, at du havde en rigtig god studiestart i dag. Alting skal nok gå godt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fint indlæg Sille! Tænkte nemlig – “hvad er der så mere”, da jeg har fået invitationer til events, hvor der altid står der er champagne…Sådan er det åbenbart i modebranchen i DK og håber som dig, at det er noget der ændres på et tidspunkt. Du er ihvertfald ikke alene på det punkt:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Det er vist godt, at du ikke drikker bobler, når du fylder glasset sådan op frk. Sillewho.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I'LL TAKE MY DRESS WITH SNEAKERS, PLEASE