FRØKEN SILLES SPØJSE FORNEMMELSE FOR TID

HVORDAN SKAL MAN FØLGE OPSKRIFTEN PÅ LYKKE, HVIS MAN IKKE ENGANG KAN KOGE PASTA?

ikke-navngivet-1

Pasta kan kun koges på ganske få måder, for at det er rigtigt. Men lykke kan skabes af mange forskellige opskrifter.

Det kan til tider virke til, at der er en specifik opskrift på et lykkeligt liv: Fast parforhold, en berigende karriere, villa på Frederiksberg, to børn og en hund, der kan gå uden snor, når man går tur med barnevogn i den ene hånd, latte i den anden og den nyeste opskrift på glutenfrie speltboller i tankerne.

(Note til selv: Undersøg om speltboller egentlig er glutenfrie, eller om det bare er to ord, du bruger, fordi de lyder økologiske).

Det er en opskrift, der kan virke ganske udemærket for mange. Og det er simpelthen helt igennem fantastisk. Men hvad med os, der ikke kan finde ud af at følge en opskrift, om vores liv så afhang af det? “Kog pastaen syv minutter,” hvad fanden mener de med det?! Jeg tror, at førnævnte lykkeopskrift kan virke stressende og ødelæggende for visse personer. Måske mest af alt underbevist. Kig blot på fortællingen om den fuldstændig fabelagtige og talentfulde kvinde, der har været i det dybeste af det dybe hul, grundet en forfærdelig kamp med at blive gravid, og hvor svært det var at håndtere andre kvinders annonceringer af deres graviditer. Eller denne anden fantastiske kvindes oplevelse med, at hun ofte dømmes, fordi hendes karriere ikke opfylder de forventinger, som samfundet har.

Er det vores fastlåste idé om, hvordan opskriften på det lykkelige og “rigtige” liv er, der får os til at dømme ikke blot os selv og vores egne valg og evner, men også andres?

Jeg har aldrig drømt om at blive mor. Jeg har ikke planer om at læse en kandidat i den nærmeste fremtid. Jeg elsker min studiolejlighed. Jeg ELSKER at arbejde i modebranchen samt som skribent. Og så vil jeg faktisk gerne bestille min morgenbolle med ekstra gluten, tak.

Men det betyder vel egentlig ikke, at min opskrift på lykke er mindre rigtig, end den kvinden ved cafébordet ved siden af mig har? Det eneste parameter, hvorpå man kan måle succesen af en opskrift på lykke, er vel egentlig blot, om den virker for personen eller ej? Vi kan alle sammen blive enige om, at der er ganske få måder at koge pasta rigtigt på, men at opnå lykke kommer vel i utallige former?

Der ér lykke at finde i faste parforhold, en lang uddannelse, en sværm af unger, et stort hus og en anerkendt karriere. Men der er også lykke at finde i veninder, finurlige jobs, små lejligheder, jordomrejser, kunst, et barnløst liv og i dig selv. Og der er ligeledes ekstremt meget lykke at finde i ikke at dømme dig selv for ikke at følge en opskrift.

Og i særdeleshed i heller ikke at dømme andre for deres måde at sammensætte deres liv på. Jeg er sikker på, at deres opskrift ender ud i en helt fantastisk kage, der passer lige nøjagtig til dem.

followwho

3 kommentarer

 • S

  Det er hønen eller ægget. Har vi en forestilling, fordi det er det vi ønsker at være eller adskiller vi os selv fra den forestilling ved at gøre den til andres forventning, så vi ikke skal bekæmpe dragen alene? Og er det overhovedet forventningerne, der er problemet, eller de ting, vi misser i vores forsøg på at opnå dem? For det er vel, i en verden så kaotisk som vores, netop oplagt at have en rød tråd at følge. Hvad enten vi følger den for at opnå det, eller for at undgå det – livet i forstaden med unger, livet i en etværelses med karrieren som første prioritet. I sidste ende er lykke en alt for flygtig størrelse til at vi kan gøre den til målet og livets mening, men en alt for vigtig faktor til at vi kan lade være. Og det er derfor, jeg absolut ikke kan besvare dine spørgsmål, hvor end jeg gerne ville.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sillewho

   Du er så fucking klog og filosofisk og sætter altid alt for mange tanker i gang hos mig….

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Ikke uden dig. Jeg har hørt, de kalder det pingpong.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FRØKEN SILLES SPØJSE FORNEMMELSE FOR TID